Het is momenteel niet druk
Vandaag open tot 17u

Hammock Cafe

Rustzones langs snelwegen maken in Vietnam, net als bij ons, deel uit van de reiscultuur. Je zit er  echter niet op een stoel, maar rust in een hangmat. Het wiegen van de matten lijkt op het hobbelen van de weg tijdens urenlange ritten en creëert een staat van simultaan stilstaan en in beweging zijn. De hangmat is in Vietnam een alledaags huishoudelijk voorwerp en zelfs tijdens de Vietnamoorlog  hadden communistische soldaten er één op zak tijdens hun tochten door de dichtbegroeide jungle. In de negentiende eeuw brachten Franse missionarissen de koffieplant mee. Gaandeweg werd zowel koffiedrinken als -verbouwen een cruci­aal onderdeel van de Vietnamese cultuur en economie. Vandaag is het land de belangrijkste Robusta-koffieleverancier en tweede grootste producent van koffie ter wereld. Het hedendaagse beleid in de koffie-in­dustrie leidt tot massale ontbossing die de levensstijl en cultuur van de Jraigemeenschap bedreigt. De vooruitgang heeft niet geleid tot een beter leven, maar duwde de mensen in armoede door de loonarbeid op hun eigen land.

Het Vietnamese kunstcollectief Art Labor nodigt je uit een koffiepauze te nemen in hun contemplatieve Hammock Cafe. Ondertussen serveren ze je een 100% Robusta-koffie. De bonen komen van een kleine plantage uit de thuisstad van één van de leden van het collectief in de Centrale Hooglanden, waar de Jaraibevolking al eeuwen hun rijke cultuur beleeft.

 

Vietnamese Robusta koffiebar, hangmatten.
Jrai Dew, 2021. Houten sculpturen door Jrai kunstenaars Rcham Jeh, Siu Lơn, Puih Hăn, Kpuih Gloh, Rahlan Lơh en Romah Aleo.
Drawn On The Wind, 2018-2019. Bamboe vliegers door Jrai kunstenaars en ambachtslieden Rcham Jeh, Siu Lơn, Puih Hăn, Kpuih Gloh, Rahlan Lơh en Romah Aleo.
Cross-bred, 2019-2021. Lenticulaire print
Dripping Soil, 2021. 1-kanaal video, kleur, geluid, 4 minuten 16 seconden. In samenwerking met Thy Tran & Trang Doan.

32 kunstenaars brengen 44 kunstwerken op 22 binnen- en buitenlocaties naar Kortrijk. 

Ontdek ons parcours